5 verrassende nieuwtjes uit Slovenië

Slovenië

Inhoudsopgave

Een wijnbouwer die zijn wijn in complete duisternis produceert, slapen in een boltent hangend aan een boom, de langeafstandswandelpad Julian Alps verlengd voor kuitenbijters, Lipizzaner paarden komen niet uit Wenen en een nieuwe stedengids; lees hieronder meer over deze vijf verrassende nieuwtjes.

Nieuw: Cities of Culture brochure

Afgelopen november kwam de publicatie van de volledig vernieuwde ‘Cities of Culture’ brochure uit, waarin 18 steden uit Slovenië, waaronder Ljubljana, Maribor, Piran, Koper, Celje, Jesenice en Ptuj, beschreven worden. Per stad worden de belangrijkste bezienswaardigheden belicht, enkele excursie getipt plus een opsomming van een paar evenementen. Op een landkaart wordt de locatie van de 18 steden getoond. De brochure – beschikbaar in de taalversies Engels, Frans, Duits, Italiaans en Sloveens – kan online bekeken of gedownload worden

Bijzonder: mousserende wijn in pikzwarte omgeving geproduceerd

Het is niet zonder reden dat bier en wijn vaak in donkere flessen verkocht worden: zon- en uv-licht kan effect hebben op de kwaliteit van wijn, de Fransen hebben er zelfs een term voor – goût de lumière. En de wijnbouwers van wijngaard Radgonske Gorice in Gornja Radgona nemen dit heel serieus. Ze produceren een mousserende wijn – toepasselijk Untouched by Light genoemd – die geheel in het donker geproduceerd is. Medewerkers gebruiken hiervoor nachtkijker hoofdsets! De druiven zijn in de nacht zonder maanlicht geplukt, in donkere kelders opgeslagen en gedraaid. De wijnfles is van zwart glas en zelfs vacuüm verpakt in zwart folie.

Uitdagend: Julian Alps Lange-afstand-wandelpad verlengd

Het behoort ongetwijfeld tot een van de mooiste lange-afstand-wandelpaden in Slovenië: de Julian Alps of Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië met de Triglav bergtop als markant ijkpunt. Het is een 267km lang pad onderverdeeld in 16 trajecten van de Sava Dolinka vallei naar Kobarid. Deze herfst zijn er 4 nieuwe trajecten aan toegevoegd: van Tolmin via Kolovrta naar Brda en Solkan. Meer goed nieuws: de trail is nu beschikbaar als app via Apple store of Google Play. Wild kamperen is in Slovenië niet toegestaan dus je moet in hotels of berghutten slapen. En van die laatste telt Slovenië er zo’n 180.

Belevenis: slapen in een zwevende ‘boltent’

Rok Hodnik, een student aan een houtbewerkingsopleiding, opperde aan River Glamping Bled camping of zij in waren voor een ludiek ontworpen ‘tent’. Hij ontwierp de ‘Forest Globe’, een hexagonaal gevormd houten hut me aan een zijde een raampartij zodat je vanuit je bed een prachtig uitzicht hebt. De bol hangt met staaldraad aan bomen zodat je ook een beetje met de wind mee schommelt. River Glamping Bled ligt op 2 kilometer van het meer van Bled en heeft schitterende glamping accommodaties in allerlei formaten en 100 staanplaatsen voor tenten.

Verrassend: lipizzaner paarden komen uit Slovenië

Veel mensen associëren Lipizzaner paarden direct met de Spaanse Rijschool in Wenen. Veel toeristen bezoeken de ochtendtraining of avondvoorstelling waar deze gracieuze witte paarden hun dressuur tonen. Maar niet veel mensen weten dat deze paarden uit de Karst regio in Slovenië stammen en wel uit Lipica. Dit jaar viert de Lipica Stud Farm waar lipizzaners gefokt worden zijn 440 (!) jarig bestaan.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten