5x indrukwekkende nationale parken in Malawi

5x indrukwekkende nationale parken in Malawi

Inhoudsopgave

Sta oog in oog met een kudde olifanten, geniet van de wonderschone natuur, vaar in een kano over Lake Malawi en zie de zon in de Shire-rivier zakken. Malawi is gezegend met vijf geweldige nationale parken en biedt een combinatie van flora en fauna die je nergens in Afrika aantreft.

Malawi is een land met veel diversiteit en is daardoor ook zeer geschikt als rondreisland. Met goede wegen, duidelijke bewegwijzering en talrijke scenic routes om landschappen en nationale parken te ontdekken.

Liwonde Nationaal Park
De Shire-rivier, onderdeel van het Zambezi-bassin, loopt dwars door het park en voorziet gedurende het gehele jaar van water. Een bootsafari is dan ook een van de meest populaire activiteiten in het Liwonde Nationaal Park. Nijlpaarden spot je hier gegarandeerd en zelfs op het land kom je er deze imposante dieren tegen. Naast nijlpaarden vind je hier grote aantallen olifanten, krokodillen, zebra’s, hartebeesten, impala’s en sinds vorig jaar ook enkele cheeta’s. Daarnaast hebben vogelliefhebbers hier de tijd van hun leven. Ook landschappelijk gezien is Liwonde, met zowel savanne als bosachtige gebieden, een absolute must. Genieten van de vele vergezichten ‘gedecoreerd’ met baobab- en palmbomen.

Majete Nationaal Park
Het heuvelachtige Majete Nationaal Park ligt ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van de voormalige hoofdstad Blantyre. Het park mag zich sinds 2012 tot het selecte gezelschap van Afrikaanse ‘big five’ parken rekenen. Het 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire-vallei herbergt talloze wildsoorten, waaronder krokodillen, olifanten, zwarte neushoorns, nijlpaarden, buffels, waterbokken, nyala’s, zebra’s, koedoes en apen. Ook ga je hier op zoek naar leeuwen, luipaarden of een van de honderden vogelsoorten. Zoals in alle Malawiaanse nationale parken heb je ook in Majete verschillende adembenemende verblijfopties.

Nyika Plateau Nationaal Park
Het Nyika Plateau Nationaal Park is het grootste en oudste park van Malawi. Het in het noorden gelegen plateau ligt op een hoogte van ca. 2.200 meter en beslaat maar liefst 3.200 vierkante kilometer. Het hoogste punt is Nganda Point op 2.600 meter. Landschappen wisselen elkaar af, van bergbossen tot lieflijke beekjes en van open savannes tot steile bergtoppen. Verken Nyika eens op een mountainbike, want de zand- en modderwegen lenen zich er perfect voor. Op de uitzichtpunten kan je door de uitgestrektheid van het park genieten van prachtige panorama’s, bij helder zicht reikend tot Lake Malawi en Tanzania. Bijzonder in het nationaal park is de hoge concentratie luipaarden. Met meer dan 400 exotische vogelsoorten staat Nyika bij veel vogelspotters hoog op het lijstje.

Zonsondergang bij Nyika National Park in Malawi

Nkhotakota Nationaal Park
Nkhotakota Nationaal Park is met haar heuvelachtige landschap het meest ruige park van Malawi en wordt doorkruist door een aantal rivieren. Het park is minder bekend, omdat het op de weg terug van weggeweest is. Het leeggestroopte Nkohtakota Reservaat heeft sinds de komst van natuurbeschermingsorganisatie African Parcs veel ‘nieuw’ wild verwelkomd. Zo vond afgelopen twee jaar de grootste olifantenverhuizing ooit plaats. Niet minder dan 520 olifanten werden van Liwonde en Majete overgebracht naar Nkhotakota. Met de migratie van de dikhuiden en de gestructureerde bewaking van het park werkt African Parcs aan de verduurzaming van de leefomgeving voor de dieren in en bewoners rondom het park. Naast de olifanten zijn er ook 1.400 dieren zoals buffels, elanden, impala’s en waterbokken naar het park verhuisd.

Lake Malawi Nationaal Park
Het tropische meer is met haar witte stranden, heldere water, kleine baaien en eilandjes dé parel van het land. ’s Werelds op twee na grootste zoetwatermeer is de grootste natuurlijke attractie van Malawi en biedt het alle ingrediënten voor de perfecte vakantie. Bij uitstek geschikt om na je safari of andere indrukwekkende reiservaringen na te genieten op een zonovergoten tropisch strand. Met meer dan duizend vissoorten, waarvan er ruim 350 alleen hier voorkomen, is Lake Malawi ook voor snorkel- en duikliefhebbers een droombestemming. En voor wie iets heel bijzonders zoekt is een paar dagen op het paradijselijke Likoma Island echt exclusief. Per boot vanuit Monkey Bay of – meerdere dagen per week – met een propellervliegtuig uit Lilongwe. En je bent verzekerd van een fantastisch uitzicht vanuit de lucht.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten