6x traditionele recepten uit Ierland met een moderne twist

6x traditionele recepten uit Ierland met een moderne twist

Inhoudsopgave

Van Guinness-brood tot een eigenzinnige variatie van de klassieke spek met kool: eten in Ierland valt op wat smaak en innovatie betreft. Speciaal voor de thuiskoks tipt Ierland Toerisme een lijstje met de beste recepten van bekende Ierse chef-koks.

1. ‘Born and Braised’

Een gerecht dat door vooraanstaande chef-koks uitgeroepen is tot het meest typische van Noord-Ierland, is ‘Born and Braised’, vertaald naar geboren en gesmoord (voorschenkel van Noord-Iers rund opgediend met rode bieten en beenmerg-gremolata). Dit is een bijzonder smakelijk recept, ook door het publiek uitgeroepen tot het summum van Noord-Ierse kookkunst.

2. Guinness-brood

Uit de wieg van ‘het zwarte spul’ presenteren we Guinness-brood. Niets is Ierser dan het bruine sodabrood, maar dit brood, in combinatie met de stevige smaak van Guinness, smaakt beslist naar meer.

6x traditionele recepten uit Ierland met een moderne twist
Guinness-brood

3. Lobster Lawyer

Als het over verse vis gaat, dan zitten de Ierse kustwateren boordevol met schatten, die dagelijks aan land worden afgeleverd. Dit recept voor Lobster Lawyer (kreeft) door chef-kok Aidan MacManus van de King Sitric in Howth is een simpel, maar verrukkelijk eten op zijn best, met vis die dagelijks wordt gevangen door de vissers in Balscadden Bay, net buiten het restaurant.

4. Gekruid rundvlees met lokaal bier, gerookte sjalotjes, rode biet en knolselderij

Een gerecht met Iers rundvlees mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Deze variant is een ideale combinatie tussen de traditionele en moderne keuken. Paula McIntyre is een gerenommeerde Ierse chef-kok met een CV vol bekende keukens, kookprogramma’s en kookboeken. Bovendien is ze recent toegetreden tot de Slow Cook UK Board. Dit recept is een van de favorieten in haar meest recente kookboek ‘Down to Earth’. Dit traditionele Ierse rundergerecht eet je bij voorkeur met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

5. Pastei van spek en kool

Iedere Ier die het zout in de pap waard is, heeft meer maaltijden van spek en kool gegeten dan hij zich kan herinneren en dit smakelijke basisgerecht wordt naar nieuwe hoogtes getild met het verfijnde recept van chef-kok Gearoid Lynch van de Olde Post Inn. Wat nog indrukwekkender is … het is glutenvrij.

6. Rabarberbrood en boterpudding

Natuurlijk hoort er een gerecht in dit rijtje met groente en fruit uit het seizoen. Rabarber in dit geval. Het is de eerste soort die geoogst wordt in het seizoen en is nu volop verkrijgbaar. Dit dessert is een gerecht dat traditioneel gebruikt wordt in kruimelgebak, maar de Ierse kokkin Darina Allen serveert een warme en gastvrije verrukking, een hartverwarmende combinatie van de wrange smaak van rabarber en de machtigheid van room en vanille.

Maak de quiz en ontdek hoeveel jij over de Ierse keuken weet!

Liever de Ierse gerechten op locatie proeven? Het is nu nog even geduld hebben, maar #voorstraks vind je alvast de smakelijkste reizen door Ierland bij TUI.nl, de Jong Intra en SNP Natuurreizen.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten