Aan boord van het nieuwe HAL-schip: de ms Nieuw Statendam

Aan boord van het nieuwe HAL-schip: de ms Nieuw Statendam

Inhoudsopgave

Holland America Line heeft een nieuw schip: de ms Nieuw Statendam. Zoals je van HAL gewend bent, mooi statig blauw met oranje accenten. Het schip is in meerdere opzichten kenmerkend voor de rederij, maar wellicht zegt je dat niet zoveel… Gelukkig nemen wij je mee aan boord!

Twee jaar geleden werd in Nederland met veel festiviteiten de ms Koningsdam in gebruik genomen en de ms Nieuw Statendam is een bijna identiek mid-size schip in de Pinnacle-klasse van HAL. Eigenlijk zijn er alleen enige nuanceverschillen. Enige uitzondering is de Club Orange, een nieuwe ‘executive’ lounge waar de gasten uit duurdere hutten privacy hebben en bijvoorbeeld rustig kunnen ontbijten. En voor anderen is toegang bij te kopen. De plus-service is in testfase en wordt vlootwijd uitgerold de komende jaren.

Verdeling hutten
Maar elk schip heeft zijn eigen hart en ziel. Met een eigen crew en eigen vaarroutes. De Nieuw Statendam, 297 meter lang en 37 meter breed, biedt plek aan 2.666 gasten met 1.377 staterooms en suites. Deze zijn zoals altijd in vijf categorieën te verdelen: binnen-, buiten-, balkonhut, suites en zeer luxe suites. Daarbinnen is nog een onderverdeling, met bijvoorbeeld spakamers en familiekamers, maar in zekere zin de bekende indeling.

Wifi
Een wifipas kopen, kan per dag en per week, in drie categorieën die een dagelijks gebruik toestaan van 200mb, 300mb of 1gb, kosten ruwweg tussen de 20 en 30 dollar per dag bij dagpassen en rond de 100 dollar voor een weekpas. Dat gaat via de eigen HAL Navigator-website. Deze kun je – ook als je geen wifi wil – gratis bekijken en dus overal aan boord inzicht hebben in het activiteitenprogramma en je rekening. Niet onverstandig.

Dineren
Wie HAL zegt, zegt culinair. Is dat anders op de ms Nieuw Statendam? De fans van de rederij zullen blij zijn dat de bekende namen weer aan boord zijn. De etablissementen waar je kosteloos dineert zijn de ruime Main Dining room en de het ‘buffetrestaurant’ Lido Market. Met name de laatste weet zich te onderscheiden door af te zien van grote buffetbakken, maar eerder een soort open kitchen te zijn met verschillende thema’s waar je je eten keurig op je bord krijgt in plaats van zelf op te scheppen. Net wat netter, net wat meer ‘uit’ eten.

En dan zijn er de specialiteitenrestaurants tegen meerprijs (15-35 dollar pp). Canaletto is de Italiaanse vertegenwoordiging, het intiem ogende Sel de Mer het Franse visrestaurant (maar ook vegetarisch en vlees). En dan onze twee favorieten: de Pinnacle Grill met rundvlees dat zo van de Argentijnse pampa’s lijkt overgevlogen. Prima date night-plek ook. Onze andere favoriet is Tamarind, als enige op het bovendek gelegen. Een bijna sexy Aziatisch fusion restaurant met uitzicht op zee.

Entertainment
Onze favorieten zijn het Lincoln Center Stage, het beroemde klassieke podium uit New York, waar iedere avond een strijkkwartet en een pianiste spelen. Een rustmoment van hoge kwaliteit. Datzelfde podium wordt later omgebouwd tot BB Kings Blues Club. Alles wat je daarbij vermoedt, klopt. Een dedicated bluesband die knalt, swingt, verpletterd en verbaast. Even verderop staat dan bij Rolling Stone Rock Room een live coverband te spetteren, of kun je meezingen aan de pianobar.

Meer
In het Explorations Café staan grote touchscreentafels vol informatie. Het is onderdeel van het Explorations Central (EXC), een speciaal programma om de cruise meer diepgang te geven. Of aan de hand van kunstcursussen, culinaire workshops of wijnproeverijen. Of simpelweg door langs de trappen te lopen langs de vele moderne kunst die er aan boord te bewonderen is. Naar de gratis shows te gaan in het grote theater, in de spa te relaxen, exclusieve whisky te proeven, een beetje te shoppen (vooral HAL-souvenirs en horloges) of een rondje te rennen op het bovendek waar zich ook een basketbalveld bevindt.

We hadden graag alles getest, maar we moesten keuzes maken. En dan snellen we uiteraard eerst naar de klassiekers: de zwembaden en hottubs. Er zijn er meerdere en op het middendek zelfs met schuifdak dus weatherproof (en ook kun je hier in de avond film kijken op de jumbotron). En aangezien je van zwemmen trek krijgt: hier vind je ook de betere USA snacks. Winnaars: de hotdogs en de ‘Buffalo fries’ (frites met hot sauce en blauwe kaas, ja echt) gevolgd door de Amerikaanse klassieke sandwiches Reuben en Pastrami. En laten we vooral het Grand Dutch Café niet vergeten, met poffertjes, gebak, frites met mayo en ons aller bitterballen. Oh ja, er schijnt ergens een goede fitness te zijn maar ja, he, nu we er toch zijn…

Vanaf 5 mei gaat het schip een zomer lang vanuit
Amsterdam varen. Vanuit hier worden cruises
gemaakt naar Noord-Europa, de Baltische Staten
en IJsland. In september worden Middellandse
Zee-cruises gemaakt vanuit Civitavecchia (Rome).
Meer informatie: www.hollandamerica.com

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten