Coronamaatregelen Frankrijk: dit moet je weten voor je vakantie

Coronamaatregelen Frankrijk: dit moet je weten voor je vakantie

Inhoudsopgave

Nu Frankrijk sinds 15 juni zijn grenzen heeft geopend voor Europese reizigers, kunnen ook Nederlanders weer op vakantie naar het geliefde land. Maar wat zijn precies de coronamaatregelen waar je nu in Frankrijk rekening mee dient te houden? Wij zetten het op een rij.

Huidige coronamaatregelen Frankrijk

De in deze fase geldende maatregelen zijn van toepassing op het gehele Franse grondgebied dat als ‘groene’ zone is aangemerkt, met uitzondering van Mayotte en Frans Guyana, die nog aangemerkt zijn als ‘oranje’ zone.

• De reisbeperking is opgeheven in heel Frankrijk. Een officiële schriftelijke verklaring om te reizen is niet meer noodzakelijk, dit geldt ook voor de overzeese gebieden.

Parken, tuinen, meren en stranden zijn weer open.

• De Franse musea en monumenten zijn weer open. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Pretparken zijn weer open en mogen maximaal 5000 bezoekers ontvangen. Dit geldt ook voor alle theaters, met strikte inachtneming van de nodige afstand.

Bioscopen, casino’s en speelhallen zijn weer open. Ook zomerkampen zijn weer toegestaan mits zij alle veiligheidsregels in acht nemen. Paardenrenbanen en stadions blijven tot 10 juli gesloten.

Restaurants, cafés en bars in heel Frankrijk zijn weer open, met inachtneming van het gezondheidsprotocol (bij verplaatsingen binnen is een mondkapje verplicht, 1 meter afstand tussen de tafels, een maximum van 10 personen per tafel).

• Toeristische groepsaccommodaties zoals vakantieparken en campings mogen weer open in de ‘groene’ zone met inachtneming van het sanitaire protocol. Voor hotels gelden nieuwe sanitaire regels om alle gasten een veilig verblijf te garanderen.

• Individuele sporten, teamsporten en contactsporten zijn weer toegestaan met inachtneming van de juiste voorzorgsmaatregelen afhankelijk van de activiteit. Vechtsporten zijn vooralsnog verboden. Hierover wordt in september beslist.

• Grote festivals, sportevenementen en bijeenkomsten van meer dan 5000 personen en festivals zijn tot minstens september verboden. Evenementen in de openlucht met maximaal 5000 bezoekers zijn toegestaan. Vergelijkbare evenementen in een gesloten ruimte zijn toegestaan met inachtneming van specifieke sanitaire maatregelen.

• Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, omdat het daar niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. Reizigers dienen zoveel mogelijk afstand te houden en bij voorkeur alleen te reizen. Lees meer op websites van de SNCF en de RATP.

• In taxi’s is het dragen van een mondkapje verplicht.

Schepen met meer dan 100 passagiers mogen niet aanmeren in Corsica en niet aanmeren of voor anker gaan in de binnenwateren of territoriale wateren van de Franse overzeese gebieden (de eilanden Guadeloupe, Martinique, La Réunion, Frans-Polynesië), of van Saint-Barthélemy en Sint-Maarten, Saint-Pierre-et-Miquelon evenals Wallis en Futuna, behalve wanneer hiervoor uitzondering is verleend door de gerechtigde staatsvertegenwoordiger voor deze genoemde gemeenschappen.

• Let op! Het dragen van een mondkapje kan, afhankelijk van lokale regelgeving, op sommige plekken in Frankrijk worden verplicht.

Coronamaatregelen Frankrijk: dit moet je weten voor je vakantie

Vanaf 11 juli

Op 11 juli eindigt de noodtoestand in Frankrijk met de volgende versoepelingen:
Riviercruises zijn weer toegestaan. In samenspraak met de EU-landen kan besloten worden of zeecruises tussen de Europese havens weer mogelijk zijn voor schepen waarvan de capaciteit binnen bepaalde grenzen blijft.

Stadions en paardenrenbanen gaan weer open voor het publiek met een maximum van 5000 bezoekers. Net als bij theaters moet bij activiteiten van meer dan 1.500 personen een gezondheidsverklaring worden afgegeven, zodat aan de nodige voorzorgsmaatregelen kan worden voldaan.

• Het maximum van 5000 bezoekers voor grote evenementen, stadions en theaters blijft in principe van kracht tot 1 september.

Discotheken blijven tot nader order gesloten.

Half juli wordt de situatie opnieuw geëvalueerd en wordt er verder besloten over een verdere versoepeling vanaf de tweede helft van augustus. Vanaf september 2020 en volgen er mogelijk nieuwe versoepelingen, zoals de opening van grote beurs- en congresgebouwen en zo mogelijk ook discotheken, evenals het toestaan van internationale cruises.

Bron: Atout France

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten