Zomervakantie 2020 corona: deze Europese landen gaan weer open

Zomervakantie 2020 corona: deze Europese landen gaan weer open

Inhoudsopgave

Langzaamaan worden de maatregelen rondom het coronavirus in verschillende EU-landen versoepeld. Wat betekent dat we deze zomer misschien al wel op vakantie kunnen in Europa. Hoe de versoepeling van de maatregelen er in een aantal Europese landen uit ziet, lees je in dit handige overzicht.

Duitsland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, hoopt dat de grenzen voor vakantiegangers nog in de zomer stapsgewijs geopend kunnen worden. Dat melden onder andere de nieuwsdienst Deutsche Welle en de tv-zender ARD.

Maas is van plan de wereldwijde reiswaarschuwing, die in Duitsland nog steeds geldig is tot 14 juni, allereerst voor alleen de landen van de Europese Unie (EU) op te heffen. Hij wil deze vervangen door individuele reisadviezen voor de afzonderlijke landen. Hierbij wordt dan gewezen op de verschillende risico’s per land. Op basis hiervan kunnen reizigers afwegen waar ze naartoe kunnen, wat ze op de bestemming kunnen verwachten en waar ze beter niet naartoe kunnen gaan.

Frankrijk

Even leek het er nog op dat Frankrijk zijn grenzen deze zomer gesloten zou houden voor buitenlandse toeristen, maar er gloort weer hoop. Als de omstandigheden het toelaten, gaan de Franse grenzen eerst open voor buitenlanders met een tweede huis in Frankrijk. Aansluitend zouden ook ‘gewone’ toeristen welkom zijn. In juni moet hierover meer bekend worden.

De Franse staatssecretaris van Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, hoopt dat de Europese binnengrenzen open zijn voor toeristen als in juli het hoogseizoen begint. Dat melden onder andere de NOS en de Volkskrant.

Spanje

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op zaterdag in zijn vaste persconferentie laten weten dat hij vanaf 1 juli weer buitenlandse toeristen wil toelaten. Dat gebeurt onder veilige omstandigheden, zodat er geen gevaar bestaat voor bezoekers en de Spanjaarden zelf. Dat meldt onder andere Die Welt op basis van berichten van het Duitse persbureau dpa.

De grenzen gaan voor buitenlandse toeristen open wanneer ook Spanjaarden zelf weer binnen hun eigen land mogen reizen. De bewegingsvrijheid is Spanje is vooralsnog beperkt tot de eigen provincie. Wat de veiligheidsmaatregelen precies inhouden en per welke datum in juli buitenlandse toeristen weer welkom zijn, maakte Sánchez niet bekend. In ieder geval zal de quarantaine die Spanje eerder instelde voor buitenlandse reizigers worden opgeheven.

Portugal

Portugal ontvangt weer toeristen uit het buitenland, en is daarmee een van de eerste Europese landen die bezoekers uit andere landen weer verwelkomt na de versoepeling van de corona maatregelen. Zo schrijft onder meer de Telegraaf. De minister van Buitenlandse Zaken van Portugal, Augusto Santos Silva, heeft echter wel laten weten dat enkele gezondheidscontroles worden ingevoerd op luchthavens, maar dat er geen verplichte quarantaine zal zijn voor degenen die binnenvliegen.

Zomervakantie 2020 corona: deze Europese landen gaan weer open
Algarve, Portugal

Zwitserland

Goed nieuws voor reizigers die naar Zwitserland willen. Zoals het er nu naar uitziet, kan Zwitserland vanaf 15 juni weer vakantiegangers uit het buitenland verwelkomen.

Dat meldt het Zwitsers Verkeersbureau. De grenzen met Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zullen – als de situatie het toelaat – dan weer geopend zijn voor niet-essentiële reizen, zoals vakanties. Of Nederlanders vanaf 15 juni ook weer op vakantie kunnen naar Zwitserland, hangt af van het geldende reisadvies van de Nederlandse overheid, benadrukt het verkeersbureau.

Italië

Italië heropent op 3 juni zijn grenzen voor reizigers van en naar het buitenland. Het land zit sinds maart in een strenge lockdown, die nu stapsgewijs wordt opgeheven. De winkels zijn weer open en Italianen mogen ook weer op bezoek bij mensen in hun eigen regio. Vanaf woensdag 3 juni mag er ook weer worden gereisd tussen de regio’s en dus ook weer over de grens.

Die datum is bewust zo gekozen, meldt de NOS, want 2 juni is een nationale feestdag. De regering wil voorkomen dat Italianen er die dag, of zelfs een lang weekend, massaal op uit trekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland raadt niet noodzakelijke reizen naar Italië nog steeds af, met kleurcode oranje.

Griekenland

Griekenland stelt zijn grenzen uiterlijk per 1 juli weer open voor toeristen vanuit de Europese Unie, de Schengen-landen en Israël. Dat heeft het Griekse ministerie van Toerisme bekendgemaakt.

De huidige beperkingen worden waarschijnlijk half juni opgeheven. Internationale vliegverbindingen met diverse landen worden in de laatste week van mei al hervat. Aankomende passagiers hoeven niet in quarantaine of een virustest te ondergaan. Wel zijn beschermende maskers verplicht en gelden afstandsregels op luchthavens. Reizigers moeten ook een compleet formulier over hun gezondheidssituatie invullen.

Malta

Malta gaat het toerisme langzaam en gefaseerd weer opstarten. Dat heeft de minister van toerisme, Julia Farrugia Portelli, bekendgemaakt tijdens een drukbezochte webinar. Begonnen wordt met het binnenlandse toerisme tussen Malta en Gozo. Voor deze eerste fase is aangekondigd dat de restaurants, buitenzwembaden en accommodaties, waaronder zowel hotels als appartementen, vanaf 22 mei de deuren weer mogen openen.

De volgende stap is het opstarten van het internationale toerisme. De voorbereidingen zijn volop bezig om de luchthaven, zodra dit mogelijk is, weer te openen voor toeristische vluchten. De heropening van reiscorridors is afhankelijk van de epidemiologische toestand in het land van vertrek.

Boek je langverwachte vakantie #voorstraks bij gerenommeerde reisorganisaties zoals TUI, Corendon en de Jong Intra.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten