De 7 mooiste natuurgebieden van Nederland

Maak een wandeling over de Wadden

Inhoudsopgave

Dat men naar de andere kant van de wereld moet reizen voor een mooie natuur, is helemaal niet nodig. Ons eigen land telt prachtige natuurgebieden waar je heerlijk in alle rust de omgeving kan ontdekken. Ontdek deze 8 natuurgebieden van Nederland tijdens een weekend weg en laat je verrassen.

1. Het Waddengebied

Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is het Waddengebied. Het is hier zó mooi dat het door UNESCO werd benoemd tot Werelderfgoed. Door het warme water vind je hier veel flora en fauna. Er zijn wel 250 plantensoorten die alleen in de Waddenzee te vinden zijn en je spot hier naast zeehonden ook vele vogels en schelpdieren. Maak een wandeling over de zeebodem als het Wad is drooggevallen en ontdek het gebied.

2. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Een van de bekendste nationale parken in Nederland is De Hoge Veluwe. Het is een park met een divers landschap en vele dieren. Hoewel je hier entree moet betalen, is de kans groot dat je wilde dieren tegenkomt, doordat er hoge hekken rondom het park staan. Spot hier in de herfst de herten of in de lente wilde dieren en ga aan het eind van de zomer het park in om de heide in bloei te zien staan. Tip: ontdek het park met de fiets! Op De Hoge Veluwe kun je gratis gebruik maken van de Witte Fietsen, waardoor je het natuurgebied op een bijzondere manier kunt verkennen.

3. Nationaal Park de Biesbosch

De Biesbosch is een uniek natuurgebied in Nederland en een nationaal park dat je moet bezoeken. Het natuurgebied ligt in de rivierdelta en het landschap is bijzonder. Je vindt hier veel wilgenvloedbossen en kreken, doordat het een groot zoetwatergetijdengebied is, de grootste van Europa. Ga samen met een boswachter het park in en leer de bewoners van de Biesbosch beter kennen. Wie weet zie je onderweg nog wel een van de bijzonderste bewoners: de bever.

Ontdek het Nationaal Park De Biesbosch
De Biesbosch

4. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

In 2002 werd dit duinlandschap in Brabant bekroond tot Nationaal Park. Het overgrote deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bestaat uit stuifzand, waardoor je eindeloze heidevelden en zandbanken vindt. Er is weinig groen te vinden in het natuurgebied, maar je kunt hier prachtige wandelingen maken in het natuurgebied van ruim 4000 hectare groot. Ga ergens op een zandheuvel zitten en geniet van het uitzicht over het park.

5. Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

In het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug vind je een gevarieerd landschap. Zo heb je hier dichte bossen, heuvels, zandverstuivingen en heide. Vanuit het gehele land ben je al binnen twee uur in het natuurgebied waar je in de bossen indrukwekkende landgoederen en kastelen vindt, maar ook de hoogste piramide van heel Europa: de Pyramide van Austerlitz. Het is heerlijk om te wandelen op een plek waar natuur en cultuur elkaar afwisselen.

Maak een wandeling in het diverse natuurgebied
De Utrechtse Heuvelrug

6. Oostvaardersplassen

Gelegen tussen Almere en Lelystad vind je de Oostvaardersplassen. Het is een natuurgebied in Nederland dat is ontstaan tijdens de aanleg van Flevoland en sindsdien is er veel veranderd. Er leven hier grote groepen konikpaarden en edelherten, maar je spot hier ook tal van bijzondere vogels. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren, is niet elk deel van het park toegankelijk voor mensen. Gelukkig zijn er genoeg wandelroutes waardoor je het park kunt ontdekken.

7. De Drentse Aa

De rivier de Drentse Aa baant zich een weg door het Drentse landschap en het natuurgebied vormt zich hierom heen. Het prachtige gebied in Nederland bevat boerenland en 16 dorpen met elk een eigen sfeer en is ideaal om met de fiets te ontdekken. De Drentse Aa is een geliefde plek om de diversiteit van de Drentse natuur te verkennen en is een perfect natuurgebied om te combineren met een weekendje weg.

Ontdek De Drentse Aa met de fiets en laat je verrassen
De Drentse Aa
Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten