De beroemde musea van Solomon R. Guggenheim

Een van de drie Guggenheims

Inhoudsopgave

Het Solomon R. Guggenheim Museum, je hebt er vast wel eens van gehoord. New York is echter niet de enige locatie van de Solomon R. Guggenheim Foundation. De andere musea zijn te vinden op locaties die je perfect kan combineren met een leuke stedentrip. Vroeger stonden er nog locaties in Las Vegas en Berlijn, maar nu alleen nog in Bilbao, New York en Venetië. In de toekomst komt daar Abu Dhabi bij. Elk museum is een bezoekje waard als je in de buurt bent.

Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York

Een van de vele populaire bezienswaardigheden in New York is het Solomon R. Guggenheim Museum. In 1939 ontstond het museum onder een andere naam, maar werd in 1959 heropend. Tegenwoordig vind je hier kunst van grote namen als Picasso en Van Gogh. Ook hier zijn er geregeld tijdelijke exposities met werk van hedendaagse kunstenaars te vinden. De een vindt het gebouw zelf prachtig, maar de ander vindt het lijken op een kurkentrekker. Desondanks trekt het museum dagelijks honderden bezoekers. Daarnaast stond het eerste Guggenheim Museum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 2019 als onderdeel van ‘De 20e-eeuwse architectuur van Frank Llod Wright, dat acht grote werken omvat van Wright’s carrière.

Het eerste museum van Guggenheim
Tinnaporn Sathapornnanont / Shutterstock.com

Het Peggy Guggenheim Collectie in Venetië

Een belangrijk museum in Italië voor Amerikaanse en Europese kunst is het Peggy Guggenheim Museum in Venetië, gesticht in 1951, maar sinds 1976 onderdeel van de Foundation. De collectie bestaat voornamelijk uit kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het nichtje van Solomon Guggenheim is de grondlegger van het museum en heeft hier ook gewoond totdat ze overleed. Alle kunstwerken die zij verzamelde voor haar collectie, zijn in het museum terug te vinden. De elf ruimtes zijn gevuld met kunstwerken van onder andere Dali en Mondriaan en ook hier krijgen hedendaagse kunstenaars de kans om een tijdelijke tentoonstelling te hebben.

Het Guggenheim in Venetie
EQRoy / Shutterstock.com

Het Guggenheim Museum in Bilbao

In 1997 opende het Museo Guggenheim Bilbao. Het imposante gebouw valt direct op zodra je Bilbao binnenrijdt. De Amerikaanse architect Frank Gehry kreeg de eer om de gevels van het gebouw te ontwerpen. In het museum staan drie verdiepingen vol met werken van internationaal bekende kunstenaars als Gauguin en Kandinsky. Daarnaast krijgen kunstenaars de kans om tijdelijke tentoonstellingen te laten draaien, die om de paar maanden wisselen. Hierdoor blijft een bezoek aan het Guggenheim Museum interessant. Rondom het museum kun je buiten ook kunst vinden, waaronder een enorme hond van bloemen, ook wel bekend als Puppy. Daarnaast vind je hier straatmuzikanten en de locals die hier elke avond genieten van het zonnetje.

Het Guggenheim Museum in Bilbao
Het Guggenheim Museum in Bilbao | Lotte Broers
Lotte Broers

Lotte Broers

Hi! Ik ben Lotte en werk op de redactie bij Voyago.nl. Ik houd van reizen en kan niet wachten om de wereld meer te gaan ontdekken. Mijn favoriete vakantieland is Griekenland, waar je mij kan vinden op het prachtige Kreta. Spanje blijft ook een favoriet, zeker na vijf maanden in Noord-Spanje te hebben gewoond. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur mij dan een mailtje via info@voyago.nl!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten