ESTA of visum voor Amerika?

ESTA of visum voor Amerika?

Inhoudsopgave

Om Amerika te mogen bezoeken heb je een visum nodig. In veel gevallen kunnen reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort volstaan met het aanvragen van een ESTA Amerika. Dit is veel eenvoudiger dan het aanvragen van een visum omdat het geheel online kan. De afkorting ‘ESTA’ staat dan ook voor ‘Electronic System for Travel Authorization’; in het Nederlands: elektronisch visum voor reistoestemming. Om een ESTA te kunnen aanvragen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Je nationaliteit is van belang maar ook je reisdoel en de reisduur.

De visumplicht is een veiligheidsmaatregel van U.S. Customs & Border Protection. Reizigers kunnen vooraf worden gescreend zodat ongewenste personen kunnen worden geweerd. Voor vertrek zullen luchtvaartmaatschappijen en rederijen controleren of een reiziger in het bezit is van een geldig ESTA of visum Amerika. Het paspoortnummer van de reiziger wordt met behulp van een database gecontroleerd en er kan worden nagegaan of het paspoortnummer beschikt over een toegekende reistoestemming.

Wanneer kan je een ESTA Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika kan worden aangevraagd als de reiziger een Nederlands of Belgisch paspoort heeft (bij twijfel neem contact op met e-visums). Een ESTA is bedoeld voor toeristische reizen of reizen voor zakelijke doeleinden. Denk aan het bezoeken van een symposium of het bezoeken van zakelijke relaties. Een ESTA voldoet niet als je wilt gaan werken in Amerika, of wilt gaan studeren of stage lopen. Met een ESTA mag je maximaal 90 dagen aangesloten in de Verenigde Staten verblijven.

ESTA Amerika is een multiple entry visum

Een ESTA is een zogenaamd ‘multiple entry visum’ en dit betekent dat je met hetzelfde ESTA meerdere keren Amerika kunt binnen reizen. Per keer mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. In totaal mag je niet meer dan 180 dagen per jaar in de USA verblijven. Tussen je bezoeken aan de USA dient ook een redelijk tijd te zitten; even de grens oversteken naar een buurland en weer Amerika binnen reizen betekent niet dat er opnieuw 90 dagen verblijf ingaan. Tussentijdse bezoeken aan Canada, Mexico of de Cariben vanuit de VS vallen onder de 90 dagen die je in Amerika mag verblijven.

Geldigheid ESTA Amerika

Een ESTA heeft een geldigheidsduur van twee jaar. In deze periode van twee jaar mag je dus meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen en telkens maximaal 90 dagen in de USA verblijven. Per jaar maximaal 180 dagen. Je ESTA is gekoppeld aan je paspoort. Verloopt je paspoort binnen de twee jaar dat je ESTA geldig is, dan vervalt ook de geldigheid van het ESTA. In dat geval moet je eerst een nieuw paspoort aanvragen en vervolgens een nieuwe ESTA. Let hier goed op voordat je een ESTA aanvraagt en vervang eventueel tijdig je paspoort.

Wanneer kan je geen ESTA aanvragen?

De overheid van Amerika wil graag weten wie en waarom iemand naar de Verenigde Staten reist. Je zult dan ook vooraf een ESTA of een visum moeten regelen. In veel gevallen kan worden volstaan met het aanvragen van een ESTA. Echter niet in de volgende gevallen:

▪ Je wilt langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven
▪ Je komt niet voor vakantie, het bezoeken van familie of vrienden of voor zaken naar de USA
▪ Je wilt gaan werken in Amerika
▪ Je wilt gaan studeren of stage lopen in Amerika
▪ Je bent ontoelaatbaar op basis van de ‘Immigration and Nationality Act (212)’
▪ Je reist naar de VS met een luchtvaartmaatschappij of vervoersbedrijf dat niet is aangesloten bij het ‘Visa Waiver Programma’
▪ Je bent sinds 2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Syrië, Libië of Somalië geweest. Ook als je de nationaliteit van een van deze landen hebt of ooit hebt gehad kun je geen ESTA aanvragen.

Hoe vraag je een ESTA aan

De eenvoudigste manier om een ESTA aan te vragen is via een visumkantoor. Je krijgt dan alle hulp bij de aanvraag die je nodig hebt én de aanvraag is geheel in het Nederlands. Je kunt online betalen en ontvangt het ESTA via je e-mail. Een ESTA kost €29,95 per persoon. Je vult een aanvraagformulier in waarin je onder meer je reisdoel opgeeft, of je op doorreis bent, je paspoortgegevens en enkele vragen moet beantwoorden over onder meer je gezondheid. Het invullen van het aanvraagformulier kost je niet meer dan 5 minuten. Je kunt direct voor meerdere personen een ESTA aanvragen. Elke reiziger heeft een eigen paspoort en ESTA nodig, ook kinderen.

Hulp en extra informatie

Als je besluit een ESTA aan te vragen via e-visums, dan ben je zeker van alle benodigde hulp bij je aanvraag. Op het aanvraagformulier, dat geheel in het Nederlands is, kan je klikken op de velden die je moet invullen voor extra uitleg. Wél zo gemakkelijk. Op de website vind je ook een aparte pagina veelgestelde vragen ESTA Amerika waar je op de meest gestelde vragen de antwoorden kunt lezen. Kom je er niet uit of heb je toch nog vragen dan kan je 7 dagen per week contact opnemen voor hulp en informatie.

Wanneer ontvang ik mijn ESTA Amerika

Een ESTA ontvang je via je e-mail en doorgaans nog dezelfde dag. Maximaal duurt het 72 uur. Heb je haast dan is het bij e-visums ook mogelijk om een spoedaanvraag ESTA Amerika te doen. Je vinkt dan het vakje “spoed” aan op het aanvraagformulier. Een spoedaanvraag kost je €5 extra en je hebt je ESTA dan al binnen 15 minuten in je mailbox! Vraag een ESTA op tijd aan, het liefst een week tot minimaal 3 dagen voor vertrek.

Hier vind je alles over het visum Amerika.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten