Haal Peru in huis met de lekkerste recepten

Haal Peru in huis met de lekkerste recepten

Inhoudsopgave

Peru is een van de meest biodiverse landen van de wereld, wat een ongelooflijk rijke verscheidenheid aan producten oplevert die terug te vinden is in de Peruaanse keuken. Voor velen een belangrijk reismotief. Maar aangezien reizen naar Peru momenteel niet gaat, een aantal typische Peruaanse gerechten en cocktails op een rijtje om je toch een beetje in het land van de Inca’s te wanen.

Causa Limeña

Causa limeña is een typisch koud voorgerecht uit Peru met onder andere aardappel en krab, maar het kan ook gemaakt worden met kippenborst, tonijn of groenten in plaats van krabvlees. Het woord causa is afkomstig van het Quechua woord kausay dat ‘voeding’ betekent, maar wordt ook gebruikt om aardappels mee aan te duiden. Limeña betekent ‘uit Lima’, de hoofdstad van Peru. Naast aardappel en krabsalade geeft de gele chilipeper – ook bekend als Aji Amarillo – het gerecht zijn typische smaak. Dit is meest voorkomende peper in Peru. Hij heeft een fruitige, onderscheidende smaak en is gemiddeld qua scherpte. Aji Amarillo is in pastavorm bij verschillende speciaalzaken in Nederland te verkrijgen. Zie hier hoe je dit heerlijke voorgerecht zelf heel makkelijk kunt bereiden.

Lomo Saltado

De Peruaanse keuken heeft veel Aziatische invloeden en dat zie je waarschijnlijk het beste terug in Lomo Saltado; een stevig roerbakgerecht, waarin rundvlees, tomaten, paprika’s en uien in een pan met sojasaus en gebakken aardappels worden gemengd. Het wordt meestal geserveerd met witte rijst. Het is gemakkelijk klaar te maken met ingrediënten die ook allemaal in onze supermarkten te vinden zijn.

Rocoto Relleno

Rocoto Relleno is een gezond voorgerecht dat afkomstig is uit Arequipa – de tweede grootste stad van Peru. De basis van het gerecht is de Rocoto, een soort hete Peruaanse peper, gevuld met gehakt en kaas. De Rocoto is minstens tien keer zo heet als een jalapeño als hij rauw is, maar wordt milder als hij een paar keer gekookt wordt. Aangezien de Rocoto lastig te verkrijgen is in Nederland is het gerecht ook prima te bereiden met een rode paprika. Zie hier de bereidingswijze.

Solterito de Quinua

Net als het voorgaande gerecht vindt Solterito zijn oorsprong in Arequipa. De solterito is een eenvoudige salade die verbaast met zijn verschillende ingrediënten, maar nu is er de superfood quinoa toegevoegd. Quinoa wordt al sinds de oudheid in Peru gegeten en wordt beschouwd als de gouden korrel van de Andes. Het heeft een uitzonderlijke balans van eiwitten, vet en zetmeel, evenals een hoog gehalte aan essentiële aminozuren en nutraceutische eigenschappen. Daarnaast is het ook gewoon erg lekker en geeft het gerecht een unieke smaak! Ongetwijfeld een uitstekende optie om deze zomer te bereiden.

Pisco Sour

De meest iconische cocktail van Peru is toch wel de Pisco Sour. De basis van deze frisse zoetzure cocktail is pisco (een sterke drank gedestilleerd uit druiven) gemengd met limoensap en daarbovenop een zachte schuimlaag van eiwit. Het wordt afgemaakt met een paar druppels Amargo-bitter. De Pisco Sour is een perfecte cocktail voor heerlijke lente- en zomerdagen die hopelijk gaan komen. Pak je shaker erbij en bereid deze cocktail thuis en waan je even in Peru.

Chilcano

Net zo populair en minstens net zo lekker als de Pisco Sour is de cocktail Chilcano. Ook bij deze verfrissende Peruaanse cocktail is Pisco het hoofdingrediënt, maar dit keer gecombineerd met limoensap en gemberbier. De eenvoudige cocktail wordt bereid door de ingrediënten te combineren in een highball glas met ijs, en dan te roeren. Er komt dus geen shaker aan te pas. Indien gewenst kan de cocktail extra verrijkt worden door een paar druppels bitter toe te voegen. De Chilcano wordt gegarneerd met een schijfje limoen. Zie hieronder de bereiding.

Peruaanse gerechten van de experts

Als je de Peruaanse smaken van experts wil proeven, zijn er enkele Peruaanse restaurants met bezorgservice in Nederland: Chusco by Nazka, Casa Perú, Peruvian Cuisine en Bar ‘The Flying Dutchmen Cocktails’ (leveren ‘Peruaanse Pisco Punch’) in Amsterdam; Callao en Somos Perú in Den Haag; Marcia’s Taste of Peru in Tilburg; Whakamarie in Utrecht; en Pachamama in Amstelveen.

Zin gekregen om deze gerechten lokaal te eten, reizen naar Peru boek je onder meer bij deze specialisten: Riksja Travel, FOX Verre Reizen van ANWB en Djoser.

Eerst Dromen dan Reizen campagne

Het Peruanse Export- en Toeristisch Promotiebureau (PROMPERÚ) heeft de digitale campagne ‘Eerst Dromen dan Reizen’ gelanceerd zodat fans van Peru die hongerig zijn naar reizen kunnen dromen van hun favoriete land en zich kunnen voorbereiden op hun volgende reis. Centraal in de campagne staat een emotionele video die ons eraan herinnert dat levensvreugde de grootste rijkdom is. Bekijk de video hieronder.

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten