Hoe komen de reisadviezen tot stand?

Hoe komen reisadviezen tot stand?

Inhoudsopgave

Groen, geel, oranje en rood – dit zijn de kleuren die voorkomen in de Nederlandse reisadviezen. Maar hoe komen ze tot stand?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt de reisadviezen vast op basis van het wekelijkse RIVM-advies en in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarbij wegen meerdere factoren mee, waaronder het aantal besmettingen, het percentage positieve tests, de aanwezigheid van zorgwekkende varianten en het aantal reizigers dat besmet terugkeert.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar het buitenland willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  adviseert, op basis van de analyses van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico’s voor de gezondheid van reizigers en de risico’s voor de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM brengt elke week de risico’s voor reizen van, naar en in het buitenland in kaart. “Daarbij kijken we bijvoorbeeld hoeveel coronabesmettingen er zijn en hoeveel er getest wordt in een land. Maar ook of en hoe vaak een zorgelijke virusvariant veel voorkomt in een bepaald land. Voor deze analyses worden op verzoek van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de cijfers van het ECDC, het Europese ‘RIVM’ en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geraadpleegd. Dat is de basis waarop het ministerie van VWS en het RIVM,  het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseren. Het ministerie bepaalt het uiteindelijke reisadvies”, aldus het RIVM.

De kleurcodes op een rijtje:

Groen: je kan reizen

Je kan reizen naar het land of gebied van jouw keuze. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Voor elke reis geldt wel: bereid je goed voor.

Geel: let op, er zijn risico’s

Je kan reizen naar het land of gebied van jouw keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid de reis goed voor. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Bekijk het reisadvies van het land om te zien of je bij terugkeer naar Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien, en of je in quarantaine moet.

Als een land of gebied oranje is kan dat 3 dingen betekenen:

  • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
  • Er zijn veel coronabesmettingen. Je kan te maken krijgen met strengere maatregelen zoals een lockdown, een avondklok of minder mogelijkheden om in het land te reizen.
  • Er kan een inreisverbod gelden voor reizigers uit Nederland. Je kan het land dan niet inreizen, ook niet voor een noodzakelijke reis.

Rood: niet reizen

Reis niet naar dit land of gebied.

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten