Jongeren kunnen niet wachten om weer intercontinentaal te vliegen

Inhoudsopgave

De pandemie heeft een enorm effect op ons reisgedrag. Jongeren massaal uit naar het moment waarop we weer mogen reizen, maar we zijn wel extra voorzichtig. Dat en meer blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Icelandair, waarbij 1098 Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn gevraagd naar hun mening ten opzichte van het maken van een vliegreis tijdens en na de coronacrisis. Opvallend is dat vooral de jongere generatie – in de leeftijd van 18 tot 34 jaar – het meest uitkijkt naar een intercontinentale reis en daar het minst moeite mee heeft; maar liefst 76 procent van de jongeren geeft aan waarschijnlijk meteen een verre reis te boeken zodra de coronacrisis voorbij is. 

Door de pandemie zijn we ons meer bewust geworden van ons reisgedrag. We zijn terughoudender en maken weloverwogen keuzes. Vooral vrouwen geven aan meer terughoudend (77% vs. 70%) te zijn. Als we dan toch in het vliegtuig stappen, zijn we extra voorzichtig. Maar liefst 75% van de Nederlanders vindt de COVID-19 maatregelen van de vliegtuigmaatschappij erg belangrijk. 

Ontspanning en avontuur

Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan (zeer) waarschijnlijk een intercontinentale vliegreis te boeken zodra de coronacrisis voorbij is. Het is opvallend dat maar liefst 76 procent van de jongere generatie – in de leeftijd van 18 tot 34 jaar – het meest verlangt naar een dergelijke verre reis. We kijken voornamelijk uit naar een ontspannende vakantie aan het strand (26%), een stedentrip (15%) of een avontuurlijke vakantie (12%). Hieruit wordt duidelijk dat Nederland toe is aan ontspanning en avontuur na deze moeilijke tijd.

Meer reisplezier voor minder

Ondanks dat we de reputatie (77%) en duurzaamheid (50%) van de luchtvaartmaatschappij erg belangrijk vinden, is de ticketprijs nog steeds het allerbelangrijkst (86%). En ook al vliegen we het liefst rechtstreeks (85%), vinden jongeren het niet erg om een indirecte vlucht met overnachting te boeken bij dezelfde maatschappij (50%). Een dergelijke tussenstop met overnachting beschouwen we dan als twee vakanties in één (32%).

Wanneer we een keuze moeten maken tussen een rechtstreekse vliegreis naar New York en een indirecte vliegreis met dezelfde maatschappij, dan verkiest 39%  van alle Nederlanders de goedkopere vlucht met tussenstop in IJsland boven de duurdere directe vlucht. Dit geldt sterker voor mannen en jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Meer dan de helft van hen (55%) ziet een tussenstop als een manier om nieuwe plekken te ontdekken.

The Blue Lagoon

IJsland

“Het onderzoek laat zien dat IJsland vooral een aantrekkelijke vakantiebestemming is voor jongeren onder 18 tot 34 jarigen (72%). Bijna de helft van alle Nederlanders (48%) ziet een intercontinentale vlucht met tussenstop en overnachting als een geweldige manier om nieuwe plekken te ontdekken”, zegt Birna Ósk Einarsdóttir, hoofd marketing bij Icelandair, “Wanneer zij de keuze krijgen tussen een directe en indirecte vlucht naar New York, geeft een meerderheid (39% vs. 36%) aan de voorkeur te hebben voor de vlucht met een tussenstop in IJsland. En dat is fantastisch nieuws; IJsland is een veilige, interessante bestemming die zowel ontspanning als avontuur biedt. En dat is wat we allemaal zo hard nodig hebben na corona.”

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten