De leukste souvenirs uit Tsjechië

De leukste souvenirs uit Tsjechië

Inhoudsopgave

De vakantie komt teneinde en dat betekent met een hoofd vol herinneringen terug naar huis, maar ook met een koffer vol souvenirs. Dit zijn vijf Tsjechische presentjes waar je het thuisfront en jezelf altijd blij mee maakt.

Tsjechische lekkernijen
Erg lekker en ook leuk om te geven zijn de Karlovy Vary spa-wafels (Lázeňské oplatky). Deze ronde wafels zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook typisch Tsjechisch. Een andere traditionele Tsjechische lekkernij zijn de Hořicé rolls. Deze splinterdunne opgerolde wafels zijn gevuld met dikke slagroom en hebben een kaneel of suikerlaagje. Geen fan van wafels? Probeer Studentská pečeť, Tsjechische chocolade met rozijnen en ander gedroogd fruit. Een typisch Tsjechisch snoepje is Hašlerky, wat lijkt op een keelsnoepje en een beetje naar drop smaakt.

Boheems kristal
Het maken van Boheems kristal heeft een lange traditie in Tsjechië. De glasproductie is vooral in de regio’s Bohemen en Silezië groot geworden. Tegenwoordig staat Tsjechisch glas bekend als Boheems kristal. Tsjechische glasblazers kunnen de meest prachtige creaties maken en bieden producten aan van hoge kwaliteit. De keuze uit Boheems kristal is gigantisch. Een traditioneler Tsjechisch product is bijna niet te vinden.

Speelgoed
In Tsjechië is er veel speelgoed dat zeer geschikt is als souvenir. ‘Egel in het hok’ is een mechanische puzzel en heel bekend in Tsjechië vanwege zijn verschijning in verschillende populaire Tsjechische kinderverhalen uit 1940. Een ander souvenir is een handgemaakte marionet. Het is niet alleen een geweldig cadeau voor een poppentheater maar ook leuk als huisdecoratie. En anders is er altijd nog het pluizen knuffelbeest Krteček, in Nederland bekend als het Molletje.

Sieraden
Koop een armband van Tsjechisch graniet, uniek sterk materiaal of stel een eigen armband samen met glazen kralen uit Jablonec nad Nisou. Deze pittoreske stad is beroemd vanwege haar lange glastraditie en de bijzondere sieraden die er vandaan komen. De glazen kralen zijn er in allerlei kleuren en vormen en je kunt zelf een unieke armband samenstellen.

(Sterke) drank
Slivovice is een pruimen brandewijn en in Tsjechië gedestilleerd. Er zit meestal zo’n 40 tot 50 procent alcohol in het eindproduct. Wie niet zo houdt van pruimen kan ook kiezen uit andere smaken zoals peer, abrikozen of walnoot. Een andere Tsjechische sterke drank is de kruidenbitter Becherovka. De Tsjechische bieren dienen ook uitstekend als souvenir. Pilsener Urquell, Kozel, Budweiser en zo zijn er nog vele andere Tsjechische biermerken. Koop er een aantal en je hebt een leuk Tsjechisch bierpakket.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten