Outdoor fun in de herfstachtige natuur van Valencia

Outdoor fun in de herfstachtige natuur van Valencia

Inhoudsopgave

De futuristische architectuur in Valencia gaat samen met eindeloos veel natuur. In en rondom de stad. In de nieuwe UNESCO-biosfeerreservaten Alto Turia en Valle del Cabriel, maar ook in de stadsparken en tuinen. Herfstige tips om dit wandelend, op de fiets of per raft te ontdekken.

Raft in een van de nieuwe UNESCO-biosfeerreservaten

De natuur in de regio Valencia is bijzonder. Niet voor niets zijn dit jaar twee natuurgebieden uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat. Alto Turia is er een van. Dit verlengstuk van de negen kilometer lange tuinen Jardines del Turia is een ongerept natuurgebied met slaperige dorpjes, hoge bergpieken en de Turia-rivier die diepe kloven doorsnijdt. Valle del Cabriel is het andere biosfeerreservaat dat in 2019 door UNESCO erkend is. Vanwege de variëteit in het landschap bestaande uit bergen, rotsformaties, watervallen, zoutmoerassen en snelstromende rivieren bij Las Hoces del Cabriel, dé plek om te raften op een half uur rijden van de stad.

Verken de stadse natuur in Jardines del Turia en Monforte

Ook in de stad vind je volop natuur. Vooral door de talloze stadsparken en tuinen waaronder de eerdergenoemde Jardines del Turia, aangelegd in de voormalige rivierbedding van de Turia-rivier. Deze groene long doorkruist het centrum en rijgt fietspaden, hardlooproutes, fonteinen, waterpartijen en speeltuinen aaneen. Het park nodigt ook in het najaar uit tot wandelen en hardlopen via de beborde route Circuito 5K. Een ander zeer fraai, minder bekend, park is Jardin de Monforte. Een echte aanrader, die je, verstopt achter een muur, bij Calle Monforte vindt met veel groen, marmeren beelden, bougainville, fonteinen en sinaasappelbomen.

Jardin de Montforte, een van de minder bekende parken.
Vicente Sargues/Shutterstock.com

Ga hiken in de buurt van Valencia: wandelroutes

Een stadswandeling door het historische centrum van Valencia is altijd een goed idee. Maar wie zich liever omringt met rust, bomen, vogels en rijstvelden verlaat de drukte. Om bijvoorbeeld richting het kustdorp El Saler te gaan dat bij natuurpark Albufera ligt. Daar kies je uit meerdere wandelingen zoals het rondje El Saler-Devesa-Casal d’Esplai met een lengte van 12 km. Een andere tip is la Sierra de los Bosques waar je een stevig rondje (enige fitheid gewenst) wandelt van ongeveer vijf uur. Met uitzichten over onder meer de bergtop Peña María, de Júcar canyon (de Grand Canyon van Spanje!) en de Sierra Calderona.

Jucar canyon, de Grand Canyon van Spanje!

Verruil de stadsfiets voor een mountainbike en de Vías Verdes

Valencia telt zo’n 160 km aan fietspaden en is daarmee – zeker voor Spaanse begrippen – een echte fietsstad. Vanuit het stadscentrum liggen 18 fietsroutes tussen de 10 en 45 kilometer aan je voeten door natuurparken en langs de Middellandse Zee. Maar een oude spoorbaan per mountainbike bedwingen kan ook. De Vía Xurra is een van de Vías Verdes waarmee je vanaf Valencia 15 kilometer lang de sinaasappelboomgaarden rondom de stad ontdekt. Bonus: in het weekend reist de fiets gratis mee in de metro van Valencia.

Fietsen in Valencia? Bij Baja Bikes kun je gemakkelijk een fiets huren en/of een van de vele fietstours boeken. Speciaal voor gezinnen met (jonge) kinderen, voor studenten of inclusief tapas: het aanbod is veelzijdig.

Klik hier voor meer Natuur & Outdoor artikelen!

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten