Rondreis Nieuw-Zeeland: de roadtrip van je leven

Milford Sound op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland.

Inhoudsopgave

Nieuw-Zeeland staat bij veel reizigers hoog op de bucketlist. En dat is meer dan terecht. Op weinig andere plaatsen is de natuur zo overweldigend en afwisselend. En ook zo dichtbij. Als je toch gaat, wees dan niet zuinig met vakantiedagen en combineer het Noorder- en Zuidereiland in één reis.

Neem je tijd

Check vooraf welke airline zowel naar Auckland (op het Noordereiland) als naar Christchurch (Zuidereiland) vliegt. Op die manier kun je in het noorden beginnen en je rondreis na drie of vier weken eindigen in Christchurch. In drie weken kun je veel zien, maar als je toch in de buurt bent, maak er dan minimaal vier van. De kans dat je een tweede keer naar Nieuw-Zeeland afreist, is klein. Niet vanwege het land, maar vanwege de afstand. Bij vrijwel iedereen die in Nieuw-Zeeland is geweest, staat het land bovenaan de bucketlist met bestemmingen waar ze graag nog een keer terug naartoe willen.

Ontdek de verschillende reisopties voor Nieuw-Zeeland bij FOX Verre reizen van ANWB.

Start van je rondreis

Auckland, de vroegere hoofdstad op het Noordereiland, is een goede en logische startplaats van de reis. Na een lange vliegreis kun je even bijkomen. Boek twee nachten en verken de stad nog even zonder auto. Begin in Queenstreet, waar vandaan alle straten naar de haven lijken te leiden. Hier wordt duidelijk waarom de stad City of Sails wordt genoemd. In de haven liggen volgens opgave van de gemeente 135.000 zeilboten, klein en groot. De wijken Newmarket en Parnell hebben veel winkels en oude Victoriaanse huizen. Het zijn twee goede plekken om ’s avonds uit eten te gaan.

Auckland, Nieuw-Zeeland, bij zonsopgang.

Warmtebronnen

Ga bij vertrek uit Auckland richting Bay of Islands in het noordoosten, met spectaculaire baaien en dorpjes waar in ieder restaurant verse vis op de menukaart staat. Onderweg naar Roturua, aan de oostkust ten zuiden van Bay of Islands, ligt een gebied van geothermische activiteit en van vulkanische oorsprong. Op het schiereiland Coromandel ligt Hot Water Beach. Hier kun je op het strand naar heet water graven dat uit de bodem komt. Zo creëer je je eigen hot tub. Bij lokale restaurants en cafés kun je hiervoor een schep huren.

Die vulkanische activiteit is de grootste trekpleister van de stad Roturua. Volgens kenners is Roturua de mooiste stad van Nieuw-Zeeland, al stinkt het er voortdurend naar rotte eieren en zwavel. Een wandeling door Waimangu Volcanic Valley, waar je wandelend door het park verschillende bronnen ziet, geeft een goed beeld van de vulkanische activiteit. Of zoals het park zelf zegt: ‘We laten je zien hoe de wereld begon.’

Waiotapu Thermal Wonderland in Rotorua, Nieuw-Zeeland.

Wellington

Hoofdstad Wellington, op het zuidelijke puntje van het Noordereiland, is de plaats om over te steken naar het Zuidereiland. Wacht daar bij aankomst minimaal twee nachten mee, want de stad zelf heeft genoeg te bieden. Wellington is de politieke hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar geldt ook als het culturele centrum van het land. Neem een paar uur voor het nationale museum Te Papa of maak een ritje met de kabelbaan.

Aan de haven buiten de stad is een nieuwe toeristische uitvalsbasis met veel terrassen ontstaan. Het is de place to be voor de inwoners zelf, lokale kantoormedewerkers met lunchtijd en talloze toeristen. Hier wordt meteen ook duidelijk waarom de stad Windy Wellington wordt genoemd. De koffie waait nog net niet uit je kopje. Vanuit Wellington gaan meerdere ferries per dag naar Picton op het Zuidereiland. De overtocht duurt circa 3,5 uur. Bij helder weer kun je vanuit Wellington de overkant zien liggen. De lokale inwoners waarschuwen echter dat het weer halverwege de tocht zomaar kan omslaan.

Uitzicht vanaf de Wellington kabelbaan, Nieuw-Zeeland.

Zuidereiland

Gevoelsmatig is het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland groener en heeft het meer natuur te bieden. Picton heeft een paar leuke lokale restaurants en hotels, maar voor de meeste mensen is het alleen maar de plaats waar ze aan land komen om het Zuidereiland te verkennen. Een belangrijke bestemming zijn de Marlborough Sounds, een fjordengebied aan de westkust. Je kunt hier wandelen, een boottocht maken of van wijn genieten, want de wijnen uit Marlborough behoren tot de beste in de wereld. Zeggen ze in Marlbourough. En daarvan is dit keer geen letter overdreven.

Je hebt het Zuidereiland niet bezocht als je niet in Milford Sound bent geweest. Volgens recente opgaven komen hier meer dan een half miljoen bezoekers per jaar een kijkje nemen. De Noorse fjorden vallen in het niet bij wat Milford Sound te bieden heeft. Een boottocht door de fjord is de populairste dagbesteding. Dat is niet voor niets, want het is de beste manier om de hoog oprijzende rotswanden te zien en op je in te laten werken.

Christchurch, halverwege de oostkust, is de tweede stad van Nieuw-Zeeland. De meeste toeristen op het Zuidereiland arriveren of vertrekken via de luchthaven van Christchurch, maar vergeet de stad zelf niet te bezoeken. De bouwstijl doet Europees aan. Een derde van de stad bestaat uit parken en plantsoenen. En niet onbelangrijk, er zijn volop winkels en restaurants. Christchurch wordt ook wel de meeste Britse stad buiten Engeland genoemd. Oordeel zelf.

Theo de Reus

Theo de Reus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten