SGR: ‘Kruidvat voldoet niet aan garantieplicht’

Inhoudsopgave

Kruidvat voldoet met zijn verrassingsreizen niet aan de wettelijke garantieplicht om de consument te beschermen. Het bedrijf dat de stedentrips namens Kruidvat uitvoert, is niet aangesloten bij SGR en voldoet niet aan de wettelijke garantieplicht. Dat zegt Erik Jan Reuver, directeur van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

De reizen worden uitgevoerd door Flywise Travel in Capelle aan den IJssel, dat niet is aangesloten bij ANVR of SGR. Op zijn website meldt het bedrijf evenwel dat het voldoet aan de wettelijke eis om alle reizen gedekt te hebben door een eigen garantiefonds, de Stichting Garantiefonds Flywise.
‘Deze zogenaamde derdengeldregeling waarmee het bedrijf schermt, biedt geen bescherming voor de consument’, zegt Reuver, die de vergelijking maakt met ‘de slager die z’n eigen vlees keurt’.

ACM
Reisbranche-organisatie ANVR heeft de actie van Kruidvat met verrassingsreizen woensdag aangemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wegens onduidelijkheid. Hierbij gaat het vooral om de wettelijke financiële garantieregeling en de repatriëringsplicht, zegt woordvoerster Mirjam Dresmé.

Het Kruidvat stunt momenteel met driedaagse stedenreizen in Europa vanaf 89,99 euro. De trip bestaat uit een retourvlucht en twee nachten in een driesterren hotel. Er zijn alleen boekingen mogelijk vanaf twee personen.
Klanten moeten minimaal 21 dagen in de toekomst boeken, dienen minimaal vier vertrekluchthavens in Nederland, Duitsland en België op te geven en minimaal twee vertrekdata. De reis kan niet op individuele basis worden geboekt. Passagiers met een fysieke handicap krijgen het advies de reis niet te boeken.

Zwarte lijst
Voorheen hanteerde ANVR een signaleringslijst, een eigen zwarte lijst van reisaanbieders die hun zaken, zoals garantieregeling en repatriëringsplicht, niet goed op orde hadden. Vaak waren deze niet aangesloten bij ANVR of SGR.
Dresmé: ‘Met die lijst zijn we gestopt, omdat het een taak van de ACM is. Uiteraard houden we de zaken nog steeds in de gaten, vaak ook via tips uit de branche. We duiken er zelf niet dieper in, maar doen in geval van twijfel melding bij de ACM. Dat hebben we in dit geval ook gedaan.’

Volgens de website van Kruidvat wordt de actie georganiseerd door A.S. Watson (Health & Beauty Continental Europe) BV. Dit is het moederbedrijf van Kruidvat, maar ook van Trekpleister, ICI PARIS XL, Pour Vous en Prijsmepper.
De reizen worden uitgevoerd door Flywise Travel, dat zich op zijn website profileert als ‘your lowcost travel agency’, en dat ook handelt onder de namen Verrassingstickets.nl, Ticketsurprise.fr, Surprisecitytrip.com.

Eigen fonds
Flywise Travel in Capelle aan den IJssel is niet aangesloten bij ANVR of SGR. Op zijn website meldt het bedrijf evenwel dat het voldoet aan de wettelijke eis om alle reizen gedekt te hebben door een garantiefonds. ‘Alle reizen die verkocht worden door Flywise Travel B.V. (eventueel opererend onder de handelsnamen Verrassingstickets.nl, Ticketsurprise.fr, Surprisecitytrip.com) worden gedekt door Stichting Garantiefonds Flywise.’

Een woordvoerder van A.S. Watson laat weten dat Kruidvat van mening is dat het zich aan de geldende regels houdt. ‘We laten het aan de ACM over om dit verder te beoordelen en wacht dit graag af.’
Flywise Travel is telefonisch niet bereikbaar, maar een medewerker laat via de chat op de website weten te zullen terugbellen.
Een woordvoerder van de ACM laat weten dat ACM de zaak nader bestudeert. Wordt vervolgd.

Theo de Reus

Theo de Reus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten