Flesje water in het vliegtuig grootste afzetterij

Flesje water in het vliegtuig grootste afzetterij

Inhoudsopgave

Dat eten aan boord van het vliegtuig duurder is dan gemiddeld, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar dat deze prijzen bij vliegmaatschappijen soms wel 21 keer hoger liggen dan in de supermarkt, is iets waar weinig mensen zich bewust van zijn.

Reiszoekmachine KAYAK.nl onderzocht de kosten van eten en drinken in het vliegtuig bij een vijftal airlines en het verschil ten opzichte van de supermarkt. De grootste afzetterij? Water. Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt slechts € 0,14, terwijl er aan boord bij Ryanair en Corendon Airlines maar liefst € 3,00 voor wordt betaald (+2043%). EasyJet is in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen het ‘goedkoopst’, een flesje water kost hier € 2,00 (+1329%).

Snoep, soep en chips aan boord tot wel 13 keer duurder
Hoewel je geen vloeistoffen door de douane mag meenemen, is het wel aan te raden om vooraf snacks zoals een reep chocolade in te slaan. Aan boord betalen passagiers gemiddeld vier keer meer voor een Twix, Mars of andere zoetigheid, namelijk rond de € 2,00 (+300%). In de winkel kost een reep van 50 gram gemiddeld € 0,50.

Waar de prijs van een zakje chips in de supermarkt zo rond de € 0,19 ligt, betaal je bij elke luchtvaartmaatschappij voor dezelfde hoeveelheid € 2,50. Dit bedrag ligt 13 maal hoger, oftewel een prijstoename van maar liefst 1216 procent. Ook voor een kop soep betalen reizigers de hoofdprijs. Een zakje oplosbare soep kost in de supermarkt gemiddeld € 0,41, tegenover een negen keer zo hoog bedrag van € 3,60 bij Vueling (+778%).

Geld vloeit rijkelijk bij kopen drank aan boord
Zelfs niet-alcoholische dranken kunnen passagiers een behoorlijke financiële kater bezorgen. De prijs voor een klein flesje sinaasappelsap (250 ml) is gemiddeld € 0,68 in de supermarkt, maar aan boord betaal je voor hetzelfde flesje tot wel vijf keer meer, namelijk € 3,50. Dit staat gelijk aan een procentuele prijsverhoging van 415 procent.

De prijs voor alcoholische dranken ligt zelfs nog hoger en loopt zeer uiteen. Zo betaal je bij easyJet maar liefst € 6,00 (+606%) voor een blik bier van Heineken (330 ml), bij Corendon Airlines betaal je slechts € 3,00 (+253%) voor hetzelfde blik. Overigens liggen de prijzen alsnog drie tot zeven keer hoger ten opzichte van het supermarktschap, daar betaal je gemiddeld € 0,85 voor een blik Heineken.

Een paar van de grootste prijsverschillen
Water: € 3,00 (Ryanair en Corendon Airlines – 500ml) tegenover € 0,14 voor een halve liter bij de supermarkt – 2043%
Chips: € 2,50 (alle maatschappijen – 40gr) vs. € 0,19 voor een zakje van 40 gram bij de supermarkt – 1216%
Bier: € 6,00 (easyJet – 330ml) tegenover € 0,85 voor hetzelfde blik bij de supermarkt– 606%
Chocoladereep: € 2,50 (Vueling – 50gr) tegenover € 0,50 voor dezelfde reep bij de supermarkt – 400%

Julia Stadler-Damisch, KAYAK Regional Director van Nederland, Zwitserland en Duitsland, vertelt: ‘Ondanks dat vliegmaatschappijen ook een bedrag rekenen voor het uitserveren van eten en drinken aan boord wat deels zorgt voor de hogere prijzen, loont het om te weten dat veel eten gewoon mee het vliegtuig in mag. Het meebrengen van eigen snacks kan passagiers dan ook een hoop geld besparen; budget dat reizigers beter uit kunnen geven in een goed restaurant op de bestemming. Hoewel vloeistoffen als frisdrank en water verboden zijn om mee te nemen, is het lucratief om na de douane en voor het boarden een grote fles water te kopen.’

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten