8x de beste whisky tours door Schotland

8x de beste Whisky tours door Schotland

Inhoudsopgave

Het is geen geheim dat de beroemde Schotse whisky één van de belangrijkste attracties in Schotland is voor vakantiegangers. Er zijn momenteel meer dan 100 unieke distilleerderijen die de gouden drank in Schotland produceren. Holidu heeft aan de hand van Google-data een lijst samengesteld met de 8 best gewaardeerde whisky distilleerderijen. Boek een van de whisky tours en geef de perfect touch aan een bijzondere reis naar Schotland!

1. Laphroaig distilleerderij, Islay

Boven aan de lijst van whisky tours staat Laphroaig, gelegen op het eiland Islay. Het is een must-see als je de zuidelijke kust van het whisky-rijke Schotse eiland bezoekt. Een geschiedenisrijke distilleerderij die meer dan 200 jaar teruggaat. Het werd door de broers Johnston gesticht en na de opening nog 139 jaar in familiebezit gehouden. Bij de standaard rondleiding mag je drie whisky’s naar keuze proeven. Laphroaig is niet alleen de best verkochte malt whisky van Islay, maar staat ook bekend als de favoriete whisky van Prins Charles van Wales!

Rondleiding: Experience tour – €11,60
Overnachting Islay: € 36,75 p.p. per nacht

2. Lochranza distilleerderij, Arran

We hoppen twee eilanden verder, naar het eiland Arran. Waar we bij de Lochranza distilleerderij aankomen. Arran was eigenlijk het hart van de Schotse whisky geschiedenis aan het eind van de 18e eeuw en begin 19e eeuw. In die tijd was de whisky-export nog een illegale praktijk. Ooit was dit eiland de thuisbasis van meer dan 50 distilleerderijen, nu vind je hier alleen deze. In 1995 begon de productie van whisky met het zuivere water uit het meer, Loch Na Davie. De distilleerderij ligt in het noorden van het eiland en heeft een prachtig uitzicht op de rest van het eiland en de zee. Breng een bezoekje en sluit je aan bij een rondleiding, een whisky proeverij en sluit af in het café!

Rondleiding: Standaard Distillery Tour – €11,60
Overnachting: € 29,73 p.p. per nacht

Lagavulin distilleerderij, Islay.

3. Lagavulin distilleerderij, Islay

De tweede distilleerderij op het eiland Islay in deze lijst is Lagavulin. Het eiland staat bekend om de turf en rookachtige whisky’s. Aan de onstuimige Lagavulin baai, op 1,5 km van Laphroaig kan je verschillende whisky rondleidingen doen. Een whisky tour waar alle zintuigen worden geprikkeld wordt aanbevolen voor de echte whisky kenners. Maar wil je alle geheimen ontdekken dan is er voor de professionals ook totale pakhuis tour.

Rondleiding: Distillery tour – €9,-
Overnachting: €36,74 p.p. per nacht

4. Oban distilleerderij, Oban

We gaan door naar het vasteland en de schilderachtige stad Oban aan de westkust. Distilleerderij Oban ademt geschiedenis en charme uit en is één van de oudste en kleinste distilleerderijen van Schotland. Deze distilleerderij dateert uit 1794 en is opgericht door de broers John en Hugh Stevenson. Tijdens de rondleiding geniet je van een prachtig geschiedenis verhaal en maak je het hele proces van whisky maken mee.

Rondleiding: Sensory & Flavour Finding Tour – €13,94
Overnachting: € 29,10 p.p. per nacht

Kingsbarns distilleerderij, Fife.
©Tom Parnell via Flickr

5. Kingsbarns distilleerderij, Fife

De jongste distilleerderij op deze lijst, de Kingsbarns distilleerderij in Fife, opende haar deuren in 2014 en heeft een speciale twist – het is ook een Gin stokerij! Liefhebbers van een beide drankjes voelen zich hier dan ook helemaal thuis. Als je een beginnende whisky drinker bent en nog niets weet over “het levenswater”, dan laat de Kingsbarns Tour je kennismaken met de wondere wereld van de gouden drank. In de tentoonstellingsruimte, de distilleerderij en de proeflokalen verken je de bekroonde producten en mag je zelf proberen.

Rondleidingen: Kingsbarns tour – €11
Overnachting: €29,- p.p. per nacht

6. Blair Athol distilleerderij, Pitlochry

Een distilleerderij die ook al wat jaartjes meeloopt in Schotland is de Blair Athol distilleerderij in Pitlochry. Het prachtig gebouw is helemaal bedekt met klimop, waardoor het helemaal opgaat in het groene landschap. Het ligt aan de grens van het nationaal park Cairngorms. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in meer dan alleen de standaard tour, er zijn verschillende pakketten. Inclusief proeverijen en een gehoste lunch.

Rondleiding: Blair Athol Standard Tour – €11,00
Overnachting: €38,08 p.p. per nacht

© Markus Trienke via Flickr

7. De Glenlivet distilleerderij, Ballindalloch

Sinds de opening in 1824 is de Glenlivet Distilleerderij bijna continu in bedrijf. Doe de Glenlivet Classic Tour om alles te weten te komen over het proces en dwaal vervolgens door het museum dat de geschiedenis van de whisky productie Glenlivet beschrijft. Sluit je dag af in The Old Maltings Coffee Shop waar je jezelf kan trakteren op een stukje Glenlivet whisky taart! Deze winter zijn ze gesloten, vanaf maart 2020 kan je hier weer terecht!

Rondleiding: The classic tour €14,50
Overnachting: €26,28 p.p. per nacht

8. Glenfiddich distilleerderij, Dufftown

De achtste plek gaat naar de Glenfiddich distilleerderij uit de victoriaanse tijd in Dufftown, Moray. Opgericht in 1886 door William Grant, die met zijn familie de distilleerderij zelf bouwde. Een jaar later was het stenen gebouw af, dat het centrum van hun Glenfiddich-goudmijn zou worden. Ga mee op ontdekkingsreis met de film die de geschiedenis van deze traditionele familie-distilleerderij laat zien. Daarna mag je mee met de deskundige gidsen die je meenemen in de productie van hun best verkochte single malt whisky ter wereld.

Rondleiding: Explorer Tour – €11,60
Overnachting: €26,28 p.p. per nacht

Bekijk hier de opties voor goedkope vluchten naar Schotland. 

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten