Vietnam is begonnen met zijn eerste ethische olifanten activiteiten

Inhoudsopgave

Goed nieuws voor dierenliefhebbers: een nationaal park in Vietnam heeft afscheid genomen van olifantenritten. In ruil daarvoor is er nu een ethische olifanten activiteit.

Toeristen in nationaal park Yok Don kunnen nu olifanten bekijken vanaf een afstandje terwijl ze vrij door het woud heenlopen. Organisatie Animals Asia werkt aan de verandering van de verzorging  van dieren in China en Vietnam. Ze zegt dat de uitbuiting met respect vervangen is.

Het is een grote verandering voor het park. Tot voor kort werden olifanten geketend en gebruikt om toeristen de hele dag op te laten rijden. Hierdoor konden ze hun natuurlijke gedrag niet vertonen, zoals drinken wanneer ze daar behoefte aan hadden.

De Britse organisatie Olsen Animal Trust heeft geld beschikbaar gesteld om te zorgen dat de eigenaren van de olifanten niet hun huidige levensonderhoud verliezen. Door de ethische benadering hoopt ze dat er op lange termijn meer winst zal zijn voor de bewoners, het milieu en de dieren.

Dionne Slagter van Animals Asia zegt tegen Lonely Planet: ‘In het wild brengen olifanten tot 18 uur per dag fourageren door en dit is precies hoe de olifanten van Yok Don nu het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Ze zien er allemaal zoveel gezonder uit en hebben steeds meer vertrouwen in hoe ver ze lopen.’

Steeds meer mensen worden zich bewust van het negatieve effect wanneer je op olifanten rijdt. Er zijn al meer ethische activiteiten gestart in Thailand, Cambodja en Laos. Vietnam liep nog een beetje achter, maar begint hier nu dus ook aan te werken. Er wordt geschat dat er in het land nog maar honderd olifanten in het wild leven, in 1990 waren dit er nog tweeduizend.

Het nationale park heeft getekend voor dit eco-toerisme initiatief tot april 2023. Animals Asia hoopt dat het tegen die tijd winstgevend wordt zodat andere bedrijven die met olifanten werken, aangemoedigd worden om hetzelfde te doen. Er wordt gedacht dat er 40 olifanten in gevangenschap leven in de provincie Dak Lak, waar het Yok Don nationale park zich bevindt.

Tot nu toe waren de eerste paar rondes bemoedigend en zullen deze het park helpen met het groeien en verbeteren van het aanbod.

 

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten