Ontdek het kloppende hart van Buenos Aires

Buenos Aires

Inhoudsopgave

Onze eigen Koningin Máxima komt er vandaan, maar ook andere grootheden als Diego Maradonna en Eva Perón. Het mag duidelijk zijn; we hebben het over het populaire Argentinië en dan met name over haar economische en culturele hart. Precies, over Buenos Aires. De stad waar we inspiratie hebben opgedaan voor ons biertje, Buenos Aires Blond, die je hier kunt bestellen!

Het kloppende hart

De stad Buenos Aires is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Buenos Aires. De inwoners van Buenos Aires worden de Porteños genoemd en zijn afstammelingen van Italiaanse, Spaanse, Britse, Joodse, Duitse en Portugese immigranten. En dat maakt Buenos Aires een unieke, multiculturele stad waar een sfeer hangt die meer getypeerd kan worden als Europees dan Zuid-Amerikaans, een van de redenen waarom Buenos Aires ook wel het ‘Parijs van het Zuiden’ wordt genoemd. Deze kosmopolitische stad is gelegen aan de monding van de rivier Río de la Plata en kent vele prachtige gebouwen, pleinen en monumenten. In het kloppende hart van deze dynamische stad vind je drukke (winkel)straten, vele uitstekende restaurants en prachtige hotels.

Buenos Aires
Het levendige Buenos Aires is een lust voor het oog!

Tango

Wie aan Argentinië denkt, denkt waarschijnlijk ook meteen aan de nationale dans van het land. Veel mensen noemen Buenos Aires en tango in één adem. Niet zo gek als je bedenkt dat de regio van de Rio de la Plata (met onder meer Buenos Aires en Montevideo) de bakermat is van deze passionele dans. Buenos Aires is zonder twijfel de hoofdstad van de Argentijnse tango en het is tevens de enige plek ter wereld waar je overal op straat afbeeldingen van de tango tegenkomt of zelfs dansende tangoparen. Het leukste is om de tango in Buenos Aires op straat mee te maken. De meeste kans daarop heb je tijdens de Fería de San Telmo, elke zondag in San Telmo. Verder kun je niet om Carlos Gardel heen, hij is de grondlegger van deze passionele dans in de stad. In de wijk Abasto vind je een museum over deze legendarische tangocomponist- en zanger, vlakbij het winkelcentrum Abasto. Maar je moet ook een milonga bezoeken om niet alleen naar tango te kijken, maar ook om zelf deel te nemen. Goede opties zijn La Catedral (Sarmiento 4006), La Viruta (Armenia 1366) en de tangoshow van Café Tortoni (Av. de Mayo 825). Als je een Porteño de tango ziet dansen, kan ik me goed voorstellen dat je zelf niet meer durft. Maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Goed, wat basispasjes zijn wel handig, maar na een paar lessen moet dat er wel in zitten. Vrijwel elke Milonga biedt ook korte tangolessen aan. Vervolgens moet je jezelf gewoon op de dansvloer begeven en het geleerde in de praktijk brengen. Niemand zal je uitlachen en de meeste Milonga’s zijn juist gebaat bij de participatie van het publiek. Milonga’s zijn absoluut geen shows, het zijn plekken waar de locals juist komen om te dansen. Overigens, als je als vrouw wordt uitgenodigd door een man om te dansen is het onbeleefd om te weigeren. Succes met de tango in Buenos Aires!

Café Tortoni

Nog even terugkomend op Café Tortoni. Dit is een bezienswaardigheid op zich. Ben je in de buurt? Ga er dan beslist naartoe.  Café Tortoni werd geopend in 1858, is vernoemd naar een bohémienachtig dranklokaal aan de beroemde Boulevard de Italiens in Parijs en is waarschijnlijk het oudste en mooiste café van de stad. Eind negentiende eeuw was de kelder van het café een populaire ontmoetingsplek voor La Peña, een groep schrijvers en kunstenaars onder leiding van schilder Benito Quinquela Martín. Al snel werden plaatselijke jonge talenten als Jorge Luis Borges, Roberto Arlt en Alfonsina Storni en bezoekende schrijvers als Federico García Lorca en Luigi Pirandello hier gezien. De Rincón de los Poetas (dichtershoek) dateert nog uit die tijd. Tangolegende Carlos Gardel heeft hier opgetreden en het café organiseert nog steeds tango- en jazzconcerten. Op de eerste verdieping zit de Academia Nacional del Tango, met een bibliotheek voor tangostudenten en een studio waar danslessen worden gegeven. Er is ook een Wereld Tangomuseum, dat dagelijks is geopend.

Plaza de Mayo
Plaza de Mayo

Het bekendste plein van Buenos Aires

Het bekendste plein van Buenos Aires is zonder twijfel het Plaza de Mayo in Microcentro. Het plein bestaat al honderden jaren, maar het kreeg haar huidige naam in 1810. Als eerbetoon aan de slachtoffers en om de revolutie te herdenken, werd het centrale plein van de Argentijnse hoofdstad omgedoopt tot Plaza de Mayo (Mei-plein). Het is altijd een belangrijke plek geweest in de Argentijnse politiek. Niet alleen omdat het Casa Rosada, het regeringsgebouw, hier staat, maar ook omdat grote politieke evenementen zich hier hebben afgespeeld. Vandaag de dag is het plein een commercieel centrum waar zowel politieke bijeenkomsten als concerten worden gehouden. In het midden staat de Pirámide de Mayo, omringd door hoge palmen. Om het plein heen staan statige gebouwen waarin vooral overheidsdiensten zijn gevestigd.

Terug naar de natuur

Wil je even op het dooiegemakje genieten van wat flora en fauna? Neem dan eens een kijkje bij Jardín Botánico (wijk Palermo). De elegante Botanische tuin, ontworpen door de beroemde Franse landschapsarchitect Charles Thays, opende haar deuren in 1898. Thays woonde zelf van 1892 tot 1898 als directeur in de tuin in een huis in tudorstijl. In zijn huis is nu de botanische bibliotheek gehuisvest. Op een oppervlakte van zeventien hectare groeien meer dan 5.500 plantensoorten uit Argentinië en de rest van de wereld, gesorteerd op soort, herkomst en gebruik. Van de vijf kassen werd de grootste en mooiste overgebracht uit Frankrijk, waar hij werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900. De Jardín Botanico heeft een grote kunstverzameling, waaronder imposante beelden, bustes en monumenten.

Op dit moment is Buenos Aires even niet te bezoeken, maar wil je toch een vleugje van deze wereldstad in huis halen? Bestel dan onze Buenos Aires Blond!

Redactie Voyago

Redactie Voyago

De redactie van Voyago zorgt dagelijks voor jouw portie reisinspiratie. Tips voor de redactie? Mail ons dan: redactie@voyago.nl.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten