De 8 grootste fabels over vergoedingen bij vluchtvertraging

De 8 grootste fabels over vergoedingen bij vluchtvertraging

Inhoudsopgave

Ook deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers weer te maken gehad met vluchtvertragingen. Passagiers die vorig jaar via de Nederlandse luchthavens vlogen, lieten hiermee ruim 90 miljoen euro aan compensatie liggen. AirHelp belicht daarom de acht grootste misverstanden over vergoedingen bij vluchtvertraging.

1. Als iedereen vergoeding zou claimen, wordt het vliegen onbetaalbaar.

Het is niet zo vreemd te denken dat luchtvaartmaatschappijen geld verliezen door het moeten uitbetalen van claims bij vertraging. Toch blijkt uit een onderzoek van het onafhankelijke transport consultancy bedrijf Steer Davies Gleaves dat zelfs als 100 procent van alle passagiers die recht hebben op vergoeding deze ook daadwerkelijk claimen, de ticketprijs met minder dan € 1,- zou stijgen. Chief Information Officer, Ashley Raiteri van Airhelp zegt: ‘de prijs van tickets wordt nauwelijks beïnvloed door passagiersclaims, en minder dan 8 procent van de totale aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen wordt uitbetaald. De overige kosten die samenhangen met vertragingen – overwerk van de bemanning, luchthavenkosten, re-routing passagiers, brandstof etc. – zijn vele malen substantiëler.’

2. Als je vlucht wordt geannuleerd en de maatschappij boekt je over op een andere vlucht, dan heeft de maatschappij aan haar plichten voldaan.

Nee, in het geval van een annulering hebben passagiers zowel recht op het aangeboden alternatief én de compensatie volgens Verordening 261/2004, die kan oplopen tot € 600,- per vlucht. Echter, als je niet meer dan 2-4 uur vertraging hebt dan heeft de luchtvaartmaatschappij wel het recht de financiële vergoeding te halveren.

3. Het bedrag van de vergoeding hangt af van het tarief dat je voor het ticket hebt betaald.

Volgens de Europese regelwetgeving is de financiële vergoeding voor een vertraging van meer dan drie uur volledig onafhankelijk van het bedrag dat voor het ticket is betaald. Je kan tot 600 euro terugkrijgen. Als je een gratis ticket hebt gekregen heb je overigens geen recht op vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van de vluchtafstand, en staat verder helemaal los van hoeveel het ticket heeft gekost.

4. Bij vertraging moet je op het vliegveld blijven om recht te hebben op een vergoeding.

Nee, dat is niet waar. Wel moet je ingecheckt zijn en in bezit zijn van de boardingpass. Indien de vlucht langer dan vijf uur vertraagd is, mag je de luchthaven verlaten en heb je nog steeds recht op de compensatie.

5. Als de luchtvaartmaatschappij een overnachting regelt kan je verder geen vergoeding claimen.

Dit misverstand hangt samen met het bovenstaande. Moet je overnachten naar aanleiding van een vertraging, dan moet de luchtvaartmaatschappij volgens Verordening 261/2004 ook een hotel regelen en betalen. Maar dit ontslaat hen niet van de verplichting om ook een vergoeding voor vertraging uit te keren.

6. Voor een geannuleerde vlucht moet je kiezen tussen het bedrag dat je hebt betaald voor je ticket of voor de compensatie volgens Verordening 261/2004.

Het feit is dat je allebei kan krijgen. Als je het ticket niet hebt kunnen gebruiken, krijg je hier het geldbedrag voor terug. Daarnaast ontvang je ook een vergoeding voor de annulering volgens de Europese regelgeving.

7. Het geld wat je terugkrijgt als vergoeding voor een vertraagde vlucht, is het bedrag dat je individueel met de luchtvaartmaatschappij hebt onderhandeld.

De bedragen die gedupeerden terugkrijgen, zijn vastgestelde bedragen. Daarbij is het niet noodzakelijk om dit individueel te regelen, dit kan ook via een claimbureau zoals AirHelp.

8. Alleen Europese luchtvaartmaatschappijen vergoeden bij een vertraagde of geannuleerde vlucht.

Indien je vlucht is vertraagd en je vertrekt uit de EU of vliegt binnen de EU, dan moet iedere luchtvaartmaatschappij de compensatie betalen. Dus ook de niet-Europese. Vlieg je terug naar de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij, dan heb je ook recht op een compensatie. Vlieg je terug naar de EU met een niet-Europese luchtvaartmaatschappij, dan heb je geen recht op vergoeding. Dit geldt ook voor vluchten buiten de EU naar een andere bestemming buiten de EU.

De Europese regelgeving voor luchtvaartpassagiers kan soms ingewikkeld en verwarrend zijn. Indien passagiers niet zeker zijn of ze recht hebben op een vergoeding kunnen ze dit nakijken met één van de handige tools van AirHelp of de Europese regelgeving erop nalezen.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten